Početna Aktualno Istok Slavonije zadnja je rupa na svirali

Istok Slavonije zadnja je rupa na svirali

Podijeli objavu
Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Odavno se na istoku Hrvatske žale kako su medijski zapostavljeni i da državnu, nacionalnu televiziju, novine ili portale ne zanima ono što se kod njih događa i svako negodovanje zbog toga je vapajući glas žednog u pustinji daleko od prve oaze kojega nitko ne čuje, piše Glas Slavonije. Prenosimo vam dio teksta za Vinkovce.

VINKOVCI
Uvriježeno je mišljenje temeljeno na iskustvu, a ne predrasudama, kako se o Slavoniji piše samo kada njena sela budu poplavljena ili kada seljaci prosvjeduju blokadom prometnica. O Vinkovcima se u nacionalnim medijima piše kada pijani susjed zbog ljubomore ubije susjeda, kada razočarani bivši suprug ubije pištoljem bivšu suprugu pred kućom njenih roditelja, a potom i sebi ispali hitac u glavu, kada se u kući bez grijanja i struje pronađu mrtvi dvije sestre i brat, vremešni ljudi koji nisu ni tražili ni dobijali od ikoga pomoć ili kada branitelj obolio od PTSP-a digne sebe i kuću u zrak. Prije 13-14 godina Vinkovci su došli na naslovnice i u prve minute Dnevnika kada je tip ubio i opljačkao svećenika u župnom stanu i prije pet-šest godina kada je 17-godišnjak u napuštenoj kući u središtu grada silovao djevojčicu mlađu od sebe.

O dobrim stvarima i pozitivnim primjerima, a i takvih ima na istoku Hrvatske, vrlo se rijetko piše. Pada mi na pamet kada je prije šest godina vinkovački poduzetnik uplatio oko dva milijuna kuna poreza na dobit bez da su ga iz Porezne uprave na to podsjećali i to je bio lijep primjer vinkovačkog posustalog, ali još uvijek žilavog poduzetništva, o kome su priloge napravile, osim novina, i televizije s nacionalnom koncesijom. Isto je bilo i kada je regionalni slavonski list otkrio da je mlada Vinkovčanka svoje radno mjesto ustupila prijateljici koja je bila na popisu za otkaz, a ima obitelj i djecu. “Njoj je radno mjesto potrebnije”, bile su njene riječi na naslovnicama tih dana.

Prijatelj koji je isto u novinarskim vodama, na lokalnoj razini, kaže kako smo zbog zbog takvog stanja ponekad i mi sami krivi jer nedovoljno ističemo prema van vrijednosti koje imamo. Moramo biti svjesni, kaže prijatelj, da velike televizije i novine, štede na sve načine, a najviše tako što će smanjiti broj novinara na terenu, tamo gdje nastaje vijest pa urednici jednostavno nemaju od koga primiti što se događa dok to ne pročitaju na lokalnom portalu ili novinama pa onda šalju novinara na mjesto događaja. Trebali bi, drži moj prijatelj, dostavljati pozive i priopćenja “velikim” novinama i televizijama, bombardirati ih informacijama o dobrim i zanimljivim događajima i primjerima iz naših sredina jer, kako će oni znati da su Vinkovci, znanstveno dokazano, najstarije naselje u kojemu se živi u kontinuitetu preko 8200 godina!(M.FLEGO)